Category - General Knowledge

Part - Indian Rivers

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Which is the biggest river of India by length?

a) Kaveri
b) Ganga
c) Yamuna
d) Godavari

Ans- b) Ganga.

2. Which is the biggest river of India by volume?

a) Brahmaputra
b) Sabarmati
c) Luni
d) Chambal

Ans- a) Brahmaputra.

3. Which river is known as Dakshina Ganga?

a) Gandaki
b) Son
c) Mahanadi
d) Godawari

Ans- d) Godawari.

4. Indira Sagar Dam in Madhya Pradesh is built on which of river?

a) Kaveri
b) Ganga
c) Vishwamitri
d) Narmada

Ans- d) Narmada.

5. In which river fresh water dolphin is found?

a) Narmada
b) Kaveri
c) Ganga
d) Chambal

Ans- b) Ganga.

6. Which river is also known as the "Sorrow of Bihar"?

a) Chambal
b) Kosi
c) Yamuna
d) Tunga

Ans- b) Kosi

7. Which river is also known as the "Sorrow of Bengal"?

a) Hooghly
b) Damodar
c) Haldi
d) Ganga

Ans- b) Damodar

8. Which river has the largest basin in India?

a) Jam
b) Narmada
c) Vishwamitri
d) Ganga

Ans- d) Ganga.

9. Which river in India is called the Salt River?

a) Koshi
b) Falgu
c) Musi
d) Luni

Ans- d) Luni.

10. Which is the smallest river in India?

a) Godavari
b) Tungabhadra
c) Arvari
d) Pennar

Ans- c) Arvari.

11. Which river in India is known as the Red River?

a) Brahmaputra
b) Arpa
c) Indravati
d) Kharun

Ans- a) Brahmaputra.

12. Which river of india has the most crocodiles in India?

a) Hooghly
b) Damodar
c) Jaldhaka
d) Vishwamitri

Ans- d) Vishwamitri.

13. Which river of india crosses the most states of India?

a) Chambal
b) Ganga
c) Godavari
d) Brahmaputra

Ans- b) Ganga.

14. Which river is widely considered fastest-flowing river in India?

a) Sot
b) Hindon
c) Rapti
d) Teesta

Ans- d) Teesta.

15. Which is the deepest river in India?

a) Saryu
b) Ganga
c) Gomti
d) Brahmaputra

Ans- d) Brahmaputra.

16. Kaveri River originates in which state of India?

a) Karnataka
b) Telangana
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Ans- a) Karnataka.

17. Godavari River originates in which state of India?

a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh

Ans- b) Maharashtra.

18. Narmada River originates in which state of India?

a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Chhattisgrah
d) Andhra Pradesh

Ans- a) Madhya Pradesh.

19. Yamuna River originates in which state of India?

a) Madhya Pradesh
b) Haryana
c) Chhattisgrah
d) Uttar Pradesh

Ans- d) Uttar Pradesh.

20. Son River originates in which state of India?

a) Chhattisgrah
b) Haryana
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh

Ans- c) Madhya Pradesh.

21. Krishna River originates in which state of India?

a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Maharashtra
d) Andhra Pradesh

Ans- c) Maharashtra.

22. Tapti River originates in which state of India?

a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Chhattisgrah
d) Andhra Pradesh

Ans- a) Madhya Pradesh.

23. Which river of India crosses the Tropic of Cancer twice?

a) Mahanadi
b) Shivna
b) Brahmani
d) Mahi

Ans- d) Mahi. .

24. Which river of India has the most supportive tributaries among the rivers of India?

a) Mahanadi
b) Ganga
b) Narmada
d) Brahmaputra

Ans- b) Ganga. .

25. Chambal River originates in which state of India?

a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Chhattisgrah
d) Andhra Pradesh

Ans- a) Madhya Pradesh.